Bilar, motorer och dekaler

Viktigt ha bilen försäkrad

Om du äger en bil, som är i drift, alltså påställd, så måste denna bil vara försäkrad. Om bilen är avställd så måste den inte vara det. Men så fort den är det, så är minsta kravet att du skka ha en trafikförsäkring på den. Om du inte har det, så kan det bli riktigt dyrt, då det blir en avgift per dag du saknar det. Sedan så har du två andra försäkringar att välja för din bil. Det är helförsäkring samt halvförsäkring. Sedan så finns det så klart olika försäkringsbolag som erbjuder det. Det bästa du kan göra är att jämföra dem mot varandra. Det kan du göra på Crediwizz. Det är bra att jämföra premiekostnader så väl som bolagens villkor när det handlar om självrisk, då detta kan variera en hel del. Kolla också om det är ett måste att teckna tilläggsförsäkringar, eller om det räcker med en grundförsäkring.

Välja rätt försäkring

Vilken försäkring du ska välja beror bland annat på vad du har för bil, ålder på bilen och hur mycket du kör den. När du ska välja försäkring är det bra att fundera på vilka behov du har.
Olika bilar har olika försäkringar, det beror på om du har en ny eller begagnad bil.

En halvförsäkring är ett egendomsskydd, som försäkrar utrustning som normalt finns i eller på bilen. Då ingår ofta trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

Om du har bilen helförsäkrad har du även det som heter vagnskadeförsäkring. Den täcker skador på bilen vid en olycka, även om du själv orsakat skadan. Försäkringen täcker även skador på bilen vid en olyckshändelse, en viltolycka och vid skadegörelse. 

3 Feb 2021