Bilar, motorer och dekaler

Välja rätt försäkring till din bil

För varje bilägare är det viktigt att ha rätt bilförsäkring. Men hur hittar man den bästa eller den billigaste? Att hitta bästa bilförsäkring kan du göra genom att jämföra de olika alternativen. Idag finns det ju rätt många bolag så väl som det finns olika typer av försäkringar att välja mellan.  Det första du bör göra är att se över vilka behov du har och vilket typ av skydd du behöver ifall olyckan skulle vara framme. Så om du inte vill betala för mycket, se till att ha rätt omfattning på din försäkring. Nya bilar kommer ofta med en vagnskadegaranti och då kan det räcka bra att ha en halvförsäkring. Om du har en mycket gammal bil kan det vara värt att du ställa värdet på bilen mot försäkringskostnaden. Det kan räcka att du då har en trafikförsäkring.

Tre olika sorters försäkringar

Det finns idag tre typer av försäkringar idag. Den första är trafikförsäkringen. Den är obligatorisk och lagstadgad. Det innebär att om du har en bil som är påställd så är detta den försäkring du minst måste ha. Om du inte har denna eller annan, så får du betala en avgift till trafikförsäkringsföreningen. 

Halvförsäkring är en försäkring som ger ersättning vid stöld och brand eller om du råkar ut för en glas- eller maskinskada. Även bärgning från olycksplats och rättsskydd ingår.

Helförsäkring har allt det som en halvförsäkring har men har även tilläggen agnskadeersättning som ger dig skydd om din bil skadas vid trafikolycka, vid olyckshändelse eller blir utsatt för skadegörelse.

20 Mar 2021