Bilar, motorer och dekaler

Tvätta bilen hemma - vad gäller?

Är du en av alla de som tvättar bilen hemma på garageuppfarten? Har du koll på vad som gäller egentligen? Jag har tagit reda på lite fakta kring det här med att tvätta bilen hemma och nedan kan du läsa mer om det. Kanske blir du förvånad? 

Olämpligt men inte olagligt

Det finns faktiskt ingen lag som säger att du inte får tvätta bilen hemma. Många tror det finns, och grannar kan börja hota med anmälningar men enligt naturvårdsverket finns det inga som helst lagstöd i miljöbalken för att kommunen ska kunna förbjuda biltvätt hemma. (Du kan läsa i miljöbalken här.)

Däremot är det ju inte så lämpligt att tvätta bilen hemma. All den smuts som sitter på bilen - som innehåller rester av bränsle, däckpartiklar, material från vägarna, salter och mycket mer - rinner ut i dagbrunnar. Sedan rinner det raka vägen ut i sjöar och hav. 

Det är alltså inte rengöringsmedlen i sig som är det farligaste, utan det som du tvättar bort från bilen. 

Vi rekommenderar alltid att man åker till en biltvätt. Där samlas alla gifter upp i avskiljare och inget åker ut i naturen. Om du ändå vill tvätta bilen hemma så finns det några saker du kan göra för att skydda miljön. 

  • Tvätta bilen på gräsmattan - Gräset och jorden under fungerar som ett slags filter och smutsen kommer inte att rinna rakt ner i dagvattenbrunnen. 
  • Använd ekologisk avfettning - Eller ännu hellre, ingen avfettning alls. Den typen av kemikalier är inte bra för vare sig bilen eller naturen. 
  • Tvätta med såpa - Såpa är ett naturmaterial och även om rengöringsmedlen inte är det farligaste så skadar det inte att använda miljövänliga alternativ. 
13 May 2021