Bilar, motorer och dekaler

Tona rutorna på bilen - Tänk på detta

Motorintresset har på senare tid ökat rejält. Tittat man på A-traktorer har de ökat med mer än 30% i antal sedan förra året, och även mopedbilar och vanliga bilar finns det fler av. Det ökade intresset gör också att många vill göra sin bil unik och ett sätt är att använda solfilm till bil och fönster. Men hur gör man? Är det något man ska tänka på? 

Får man tona framrutorna?

Enligt TSFS 2013:63, kap. 31 § 10 så får man det, men rutorna "ska ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75% för vindruta och minst 70% för annan ruta". Hur vet man att man får exakt rätt toning och inte bryter mot lagen då? Genom att låta experter utföra toningen! Pt Installation AB är ett företag som kan det här med solfilm, kolla med dem! Då vet du att bilens rutor fram blir lagliga. 

Övriga rutor

I Sverige får du tona rutorna bakom förarplatsen med vilken toningsgrad du vill. Vill du ha kolsvarta rutor är det alltså helt OK. Det enda kravet som finns är att de inte får ge störande reflexer. Undvik solfilm som ser ut som en spegel på utsidan alltså! 

Så här undviker du bubblorna

Hemligheten bakom att lyckas med solfilm på bilen, eller i hemmet, är att använda rikligt med ljummet vatten och att inte jobba med iskalla rutor. Destillerat vatten är utmärkt då det inte innehåller kalk. Rengör alltid rutorna med T-röd, och se till att filmen aldrig är torr när du skrapar (mjuka rörelser!). Spraya både utsidan och insidan av filmen och när du är klar så låt bilen stå i garage i 48 timmar för att låta allt torka och fastna. 

2 jul 2021