Bilar, motorer och dekaler

Tips när du ska bygga garage till bilen

Funderar du på att bygga ett garage till bilen? Då finns det några saker att ha i åtanke, som syfte med garaget och storleken på det. Vi ger dig tipsen du behöver för att bygga ett garage, och kanske blir garaget precis så perfekt som du tänkte dig det. 

Syfte

Ska du meka med bilar, eller är det bara tänkt att förvara en bil över vintern? Ett garage som är tänkt att ha som verkstad också måste man planera lite mer. Tänk på följande:

  • Oljeseparator i golvbrunn ifall det blir läckage
  • Ordentlig takhöjd så du kan hissa upp bilen, alternativt en smörjgrop så du kommer in under bilen på ett bra sätt
  • Dubbla kvadratmetrarna! Det behövs alltid mer plats än man tror

Är tanken mer att du ska förvara en bil över vintern, eller ha som "vardagsgarage" till familjebilen? Då räcker det med ett litet garage som är lagom stort för en bil. Glöm inte bort att räkna med öppna dörrar när du beräknar bredd på garaget. Vårt bästa tips är att inte planera och bygga på egen hand. Anlita en snickare som kan det här och här hittar ni en bra snickare i Katrineholm som kan hjälpa till. 

Kan jag använda rotavdrag?

Börja med att kolla upp om ett bygglov behövs. Läs mer om Katrineholm på Wikipedia så kan du hitta mer information om staden. När det sedan gäller rotavdraget så står det för renovering-ombyggnation-tillbyggnad och om det är ett fristående garage så är svaret nej. Bygger du däremot garaget som en tillbyggnad på huset så är det bara att ansöka om ROT. 

18 Dec 2020