Bilar, motorer och dekaler

Smidigt ha ett inverterelverk

Om man saknar ström i garaget till alla saker man behöver driva med el, då kan det vara värt att satsa på ett inverterelverk. Det som man får ut av ett sådant är typ "finström" alltså lika bra ström som från en kontakt. Det finns ju idag två typer av ström annars. Dessa är modifierad sinus och ren sinus. Modifierad sinus är en imitation av en sinusvåg, medan ren sinus är den äkta varan och samma typ av el som du har hemma i ett vägguttag. Ett elverk med inbyggd inverter är bra eftersom att den kan illverka ren sinus och lämpar sig därför för en massa saker. Att ha i garaget, driva verktyg, ta med då man campar och så vidare. 

Vad händer om jag kopplar in utrustning i ett elverk som inte ger ren sinus?

Det finns ju de elverk som modifierad sinus och dessa bör man inte använda en del saker på. En del gör det ändå och det som kan hända är en sak av tre. Det är så att det fungerar alldeles utmärkt och inget händer. Men det kan även vara att det du kopplat in helt plötsligt beter sig märkligt. Det är den modifierade sinuskurvan om stör din maskin så att den inte fungerar som den skall. Det tredje som kan hända är att det du kopplade in, det går sönder. Det som brukar funka bra, det är de maskiner och verktyg man just har i garaget.

Dock är det alltid ett tryggare val att använda sig av ett inverterelverk eftersom att i ett sådant går det att koppla det allra mesta. 

22 Oct 2020