Bilar, motorer och dekaler

Smart med en växelriktare

Det är inte fel att ha en växelriktare. Andra namn för det är inverter, omvandlare, converter och ibland även omformare. Dock är det alla en och samma sak, det är en enhet som gör det möjligt att från ett batteri, som det i bilen, få ström som omvandlas till sådan ström man har i vägguttaget. En växelriktare omvandlar alltså ett batteris likström till växelström. Att ha en sådan med sig ut kan vara bra. Kanske om man är ute och campar mycket och gärna stannar till på ställen där det inte finns el. Många stannar ju på campingplatser och där går det så klart att få el, men stannar du på en rastplats av annat slag, så kan du med en inverter ändå se tv, eller koka kaffe.

Satsa på en bra inverter

Det kan vara bra att ha en inverter eller växelriktare hemma med, i fall det blir strömavbrott. Då kan du ta in ditt batteri från bilen och koppla samman den med din inverter och på så vis få en del ström. Sedan kan man även ha nytta av en inverter om man ska satsa på att installera solceller. 

Storleken på din växelriktare, det avgörs vad du vill driva med hjälp av den. Om du skall driva flera produkter kanske både vattenkokare och en kyl så sk du addera effekterna för att få fram den kontinuerliga effekten. Det är smart att välja en effekt på växelriktaren som ligger över det du behöver.

29 Sep 2020