Bilar, motorer och dekaler

Köpa bil

Går du i tankarna att köpa en bil? Vill du köpa en ny bil eller duger det med en begagnad? Mycket handlar ju om vad du har råd att lägga i pengar på din bil vad du ska välja. Oavsett så bör den bil du köper vara säker, vara av ett tillförlitligt märke, samt  ha ett bra andrahandsvärde. Bilen ska även passa de behov du har. Du bör därför fundera på vad du ska använda bilen till, om du behöver mycket lastutrymme, många sittplatser, hur långa sträckor den ska köras och så vidare. 

Köpa nytt eller begagnat?

Det är inte fel att köpa en helt ny bil, men det kan gå minst lika bra med en begagnad. Det finns med och nackdelar med båda alternativ. En ny bil är dyr i inköp, men kommer med garantier och den riskerar inte att gå sönder direkt. En begagnadbil är ett bra alternativ om du köper för sparade pengar. Allra bästa är att köpa en bil som är runt 1 år gammal. Ett tredje alternativ är att satsa på privatleasing.

Köpa hos bilhandlare eller privat?

Helt nya bilar hittar du hos bilhandlare. De kan även ha begagnade bilar. Annars finns det ofta begagnat på Blocket och andra köp och säljsajter. Sedan finns det bilhandlare som enbart fokuserar på att erbjuda begagnade fordon. 

Köper du din bil hos en bilhandlare, så är det ofta enklare att få ett billån så väl som att du kan återvända till dem om det visar sig finnas fel på bilen. Om du köper en bil privat så har du inte alls samma skydd samt att det kan vara lätt att bli lurad.  

Finansiera köpet

När du bestämt dig för vad för slags bil du ska ha, så är det bra med att veta hur du ska finansera köpet. Om du sparat undan pengar för bilköpet är det ju inga problem. Det finns även idag så kallade billån att ansöka om. Billån kan du hitta hos banker, kreditgivare och hos bilförsäljare. Ofta har bilhandlare så de kan samarbeta med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp. 

23 Dec 2020