Bilar, motorer och dekaler

Jobba som budbilsförare

Om du gillar att köra mycket bil, då kan budbilsförare kanske vara ett yrke för dig? Då kan du köra bud för en budfirma Helsingborg till exempel.

Oftast så får man köra personbilar, skåpbilar eller lätta lastbilar. Som förare så hämtar du och levererar varan eller godset till rätt adress. Du ska även hantera en del papper om det behövs. Det är rätt bra att även ha bra lokalkännedom där du kör, så du kan hitta var du ska köra.

En budbil kan anlitas när ett företag vill ha en transport utförd snabbt och med kort varsel. Transporterna sker från dörr till dörr. Vanliga kunder är till exempel byggnadsfirmor, tidningsföretag, reklambyråer och godstransportföretag.

Körning av olika varor och gods

Som budbilsförare så lka du få transportera diverse föremål, allt från kuvert till stora paket, kylvaror och pallgods. En del budföretag arbetar även med tekniska kurirer, som gör datainstallationer.

Budbilsföraren kan få sina körningar av en beställningscentral som föraren står i kontakt med via kommunikationsradio eller mobiltelefon. Om bilen är utrustad med datakommunikation, får man sina uppdrag via en skrivare i bilen.

De flesta körningar sker under tidspress men det kan också gälla mera regelbundna körningar.

För att bli anställd som budbilsförare måste du ha minst B-körkort för personbil. Men det är rätt bra att även ha C-kort. Sedan kan du även komma att få internutbildning på företaget du jobbar för.

Som budbilsförare bör du vara både ansvarsfull och lösningsfokuserad. Du måste vara trevlig och serviceinriktad även i stressande och oväntade situationer.

16 Jul 2021