Bilar, motorer och dekaler

Höstrusk kan ge felkoder

Med fler än 5 miljoner bilar i trafik så är det inte så konstigt att det går bra för bilverkstäder. Många känner sig väldigt osäkra och beställer hellre tid hos en mekaniker istället för att försöka själv. Här får du tips på saker du kan göra själv - utan att vara särskilt kunnig:

  • Kontrollera felkoder: Hösten är en tid då många bilar brukar ge konstiga fel. Det beror många gånger på fukt och smuts. Med en egen felkodsläsare kan du kontrollera felen hemma i garaget innan du bestämmer dig om du ska ringa verkstaden eller inte. 
  • Byta lampor: Det går att byta lampor på de allra flesta bilar på egen hand. Det är dumt att anlita någon som tar 1 300 kr i timmen för att byta en lampa som kostar 54 kronor! Kolla gärna på Youtube om du känner dig osäker, det finns filmer för nästan allt. 
  • Byta till/från vinterhjul: Så länge de sitter på fälg och är balanserade så är det enkelt att byta dem på egen hand. 

Ibland ska man låta bli

Det finns givetvis tillfällen då man ska låta bli att försöka göra något på sin bil. Om en felkod visar sig när du använder felkodsläsaren så är det ju bra om du vet vad det innebär, annars så ska du kontakta verkstaden. Samma sak gäller din service, ett oljebyte hemma på uppfarten kan gå väldigt fel och du kan orsaka stora skador på miljön om olja läcker ut i dagvattenbrunnar. 

21 Oct 2020