Bilar, motorer och dekaler

Enduro

En kul motorsport, det är enduro. Namnet enduro kommer från spanskans ord för uthållig. Sporten går att utöva året om och det är denna gren inom motorcykelsport som har flest utövare i Sverige.

I Sverige finns det ett nationellt idrottsförbund för enduro, som heter Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet och det förkortas Svemo. Dessa är även medlemmar i Riksidrottsförbundet. Svemo ser till att godkänna banor, de bevakar alla regler samt att de även ger ut licenser till både förare och funktionärer.

En av de mest kända tävlingar är Novemberkåsan. Den körs på olika orter varje år och är en av Sveriges äldsta tävlingar. Denna tävling körs varje år och arrangeras av Svenska Motorklubben. 

Den motorcykel som man använder inom enduro påminner till viss del om en motorcrossmaskin, dock har den inte en motor som är lika mycket trimmad. Det finns olika storlekar på motorcyklarna så som 125 cc upp till 650 cc. 

För att få tävla i enduro eller för att få framföra ett fordon som är enduroregistrerat på allmän väg så måste du ha körkort och förarlicens. Denna licens får man av Svemo efter ansökan. Du ska även vara medlem i en klubb som är ansluten till Svemo. Det finns fyra olika maskinklasser att tävla i. Dessa heter E0, E1, E2 och E3. 

21 May 2020