Bilar, motorer och dekaler

Börja äta mer fisk

Är du en person som inte direkt gillar att äta fisk? Det är inte ovanligt att man antingen älskar att äta det, eller att man avskyr det! Men fisk är bra för dig, så det kan vara bra att försöka testa på olika fiskar och fiskrätter. Så gjorde jag och insåg att, visst jag gillar inte all fisk men det finns flera rätter som är riktigt goda. Det jag föredrar att äta i fiskväg, det är lax, tonfisk, makrill samt att jag även gillar sushi och fish and chips. Det går köpa fisk på nätet, klicka här, så smidigt!

Testa fish and chips

Ett sätt att testa fisk på, är att äta det i form av fish and chips. Det smakar inte allt för mycket fisk, tack vare att man panerar den. Här är ett bra recept du kan testa:

Ingredienser

600-800 g torsk 
salt
vitpeppar
1 l frityrolja
Frityrsmet
3 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
2 tsk bakpulver
2 dl ljus öl
0,5 citron, saften
salt
peppar
Majonnäs
3 äggulor
2 tsk senap
salt
peppar
citron, lite
4-5 dl matolja
Remouladsås
120 g blandade pickles
4 dl av majonnäsen
salt
peppar
Servering
pommes frites, friterade
gröna ärtor, kokta
4 klyftor citron

Gör så här
Häll vetemjölet till frityrsmeten i en bunke. Tillsätt maizena och bakpulver och blanda noggrant. Rör försiktigt ner öl och citron i mjölblandningen till en slät smet. Salta och peppra efter smak och låt smeten svälla i 20 minuter

Dela ner fiskfiléerna till lagom stora bitar.

Innan du börjar göra majonnäsen är det en fördel att se till att alla ingredienser har samma temperatur för att undvika att den skär sig.

Blanda alla ingredienser utom oljan i en bunke och ringla sedan ner oljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Vispa till en tjock majonnäs.

Om du har en stavmixer kan du blanda alla ingredienser i en avlång behållare, stoppa ner mixern och starta den från botten och dra den sakta upp igenom blandningen. Kör den upp och ner i bunken tills majonnäsen har gått ihop. Smaka av med salt och peppar.

Häll av lagen och hacka pickles ganska fint och blanda ner i majonnäsen. Spara dock lite om ni behöver göra såsen tunnare. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter. Ha locket nära till hands om det skulle börja brinna eller koka över.

Häll upp 1 dl vetemjöl på en tallrik. Vänd varje fiskbit i mjölet och doppa dem sedan i frityrsmeten. Lägg försiktigt ner fiskbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna, cirka 5 minuter. Lägg inte ner alla bitar samtidigt för då kallnar oljan.

Servera fisken med pommes, remouladsåsen, kokta gröna ärtor och en citronklyfta.

20 Sep 2021