Bilar, motorer och dekaler

Bilbesiktning

Ett fordon som framförs på vägar ska enligt lag besiktigas en gång per år. Det görs för att säkerställa att fordonet är i bra skick samt att den har rätt utrustning som krävs om man ser till saker som miljöperspektiv och trafiksäkerhet. 

För att slippa att få anmärkningar på din bil så är det inte fel att du själv kontrollerar vissa saker inför din besiktning samt att du kontinuerligt sköter om och tar hand om din bil. Det är även bra att göra en service en gång om året.

Kontrollera din bil själv inför besiktningen

Kontrollera detta;

• Att dina vindrutetorkare och spolare fungerar som de ska
• Att ditt bilbatteri sitter fast
• Att tutan/signalhornet fungerar
• Belysningen på bilen, att alla lampor samt signalanordningen fungerar. Glöm inte lampan ovanför registreringsskylten
• Däckens mönsterdjup. Dessa ska vara minst 1,6 mm, 3 mm för vinterdäck
• Att dina backspeglar sitter fast och är hela
• Bilbältena
• Varningstriangel
• Oljenivån

Vad kontrolleras på besiktningen?

Det finns flera instanser som utför besiktning av bilar och andra fordon, varav den mest kända är Bilprovningen. Alla ställen har dock samma punkter som de kontrollerar. Det beror på man miljöperspektivet och trafiksäkerhetsföreskrifterna. Det som kan skiljas åt är i vilken ordning alla kontroller sker. 

En besikning innehåller kontroll av utsidan av bilen, så som reflexer, backspeglar och lampor så som blinkers, bromsljus och strålkastare. Motorutrymet kollas. Man kollar även insidan av bilen, kontrollerar huruvida om det är  några varningslampor lyser. Man ser över ratten och förarens säte samt alla bilbälten i hela bilen. Det görs även kontroll av dörrar, vindrutor och mätarställning

Det är krav på att det ska finnas en varningstriangel, så se till att du har den synligt framme.

Bilens underrede kontrolleras den med, så att  inte stommen eller andra viktiga delar är skadade eller rostiga. Man kollar även motorn från undersidan samt att andra saker som kollas är framvagnen, bakvagnen, styrsystemet, bromsledningar samt att man även kontrollerar dina hjul. Dessa ska sitta fast och däcken ska ha rätt mönsterdjup. 

Besiktningsmannen kommer även att provköra din bil för att kontrollera bromsar, hastighetsmätare, vindrutetorkare och så vidare.

Det görs ocksåå ett bromsprov på din bil, så att bromsarna fungerar som de ska.
Slutligen så kontrolleras lambdavärdet samt att man gör en miljökontroll på vissa bilar.

30 Jul 2020